24 Eylül 2013 Salı

Sanat Dolu Bir Ömür; Zeki Müren

17 yıl önce gene günlerden Salı, tarih 24 Eylül 1996’yı gösterirken Türk Sanat dünyasına değer katmış ‘Sanat Güneşimiz’ Zeki Müren’in aramızdan ayrılışını anıyoruz. TRT radyosunda başlamış olan kariyerine muhterem gene TRT stüdyolarında son verdi. O gün ‘Batmayan Güneş’ belgeselinin çekimleri ve ödül verilmek üzere İzmir TRT radyosuna davet edilen usta sanatçı, 6 yıldır kendini dinlemek için çekildiği Bodrum’daki evinden kameraların ve flaşların karşısına şık sahne kıyafeti ve yüzünden okunan heyecan ile çıkmıştı. 1951 yılında Ankara TRT radyosunda şarkı söylediği ilk mikrofon kendisine hediye edilirken belki de kardiyak problemi yaşayan usta sanatçının zarif kalbi bu heyecana dayanamamıştı.

Dedesi Hafız Hacı Mehmet Efendi o kadar güzel ezan okurmuş ki büyük bir kalabalık sabah ezanını dinlemeye gelirmiş. Kulağına ilk ninniyi okuyan dedesi ve annesi Hayriye hanımın güzel sesinden dinlediği ninniler ile Türk sanat müziği eğitimine bebeklik çağında başlamış aslında. Gevrek sesli genç tenor 12 yıl boyunca İstanbul radyosunda canlı neşriyat gerçekleştirmiş.


Sanatla dolu bir ömür;


‘Zehretme hayatı bana cânânım’ henüz ondört yaşında Akrostiş sanatı ile yazdığı ve ‘Acem-Kürdi’ makamında bestelediği ve radyoda Suzan Güven tarafından okunan ilk şarkısı, Zeki Müren’in sanat hayatında dönüm noktası olmuş.


Vefat ettiği zaman ben ortaokul son sınıfta okuyordum. Haber kanallarında onun hakkında çıkan haberleri (!) izlerken tanıdığım Zeki MÜREN ile kendisini araştırırken ruhuma dokunan naif, ince ruhlu, nezaketli, aile terbiyesi almış, sakin ve kararlı bir sanatçı ile karşılaştım. Belli bir olgunluğa ve tecrübeye sahip olduktan sonra Zeki Müren’i anlamanın, kabul etmenin ve ona saygı duymanın bazı çevreler tarafından zor olduğunu anlıyorum. Sadece icra sanatçısı olarak değil besteleriyle, sahne kostümü tasarımları ve yaptığı resimler ile sanatçı dehasına sahip bu insanı anlamak için sanatçı ruhuna sahip olmak gerek. 

Eserleri her birimize ve gelecek nesillere bırakılmış miras…


Rahmetle anıyoruz…   


24.09.2013
Ümraniye, İstanbul

SU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder