22 Mayıs 2015 Cuma

ZİGANA DAĞI ETEĞİNDE BİR KÖY; HAMSİKÖY

Trabzon seyahatimiz Maçka - Altındere Milli Parkı- Sümela Manastırı- Zigana Yaylası, Karaca Mağarası – Hamsiköy güzergâhında devam ediyor. Trabzon’a geldiyseniz mutlaka yapılması gerekenler listesinde Trabzon Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy yaylasında ismi ile de şöhret yapmış olan Hamsiköy sütlacı mutlaka yer almalı. Hamsiköy yaylası her ne kadar sütlacı ile nam salmış ise de doğası ve havası ile de ziyaret edilesi bir yer. 


Hamsiköy adı Arapça’da beş köy anlamına gelen ‘Hamse’ den geliyormuş. Zigana dağının kuzey eteğine konumlanmış olan Hamsiköy, Çin ve Hindistan’dan Avrupa’ya giden İpek Yolu’nun kuzey güzergahı üzerinde bulunuyor. Sümela Manastırı ziyaretinden sonra öğle yemeği için Zitaş Zigana Yayla Tatil Köyü’nün restoranında yemek yedik. Ben yöresel yemekleri tercih ettim. 


Sonrasında sütlaç yemek için Hamsiköy’e geçilebilir ama bizim tur güzergahımız bu şekilde değildi. Bizim sütlaç yememiz için biraz daha yayla havasına ihtiyacımız vardı sanırım. Gümüşhane ili sınırları içinde yer alan Karaca Mağarası ziyareti sonrası Hamsiköy’e tekrar uğradık bu sefer efsanevi, dillere destan Hamsiköy sütlacını yemek için. Durağımız Niyazi Usta’nın mekanı oldu. Hava serin olduğu için sütlaçlar masanın üzerinde dizilmiş müşterilerini bekliyordu. 



Ben sütlacı pirinç lapası şeklinde sevmediğim için sabırsızlanıyordum. Biliyordum ki beğenirsem hiç düşünmeden ikincisini de rahatlıkla yiyebilirdim. Sütlaç üzerine bol kavrulmuş fındıklı şekilde masama servis edildi. Süt-pirinç-şeker oranı başarılı, kıvamı yerinde olan sütlaçtan bir daha ne zaman geleceğim düşüncesi ile bir tane daha rica ediyorum. Mayıs ayında bir de yaylada olunca hava serinliği ile tatlı güzel gidiyor. Karadeniz Teknik Üniversite’sinde Medikal Fizik toplantısında olan abiciğim içinde bir tane yanıma alarak buradan ayrılıyoruz. 

Öğle yemeği
Fiyat: Karalahana sarması 8 TL
          Turşu kavurma         8 TL
          Yoğurt                     4 TL (Karalahananın yanında servis edilmesi gerekirken para aldılar!!!)
Lezzet: 3/5
Servis:  2/5
Mekân: 3/5
Mis gibi içilesi suyu varken şişe suyu getiriyorlar. Biz özellikle çeşme suyu istedik.
Mekan Tavsiye edilmez.

Sütlaç 
Fiyat: 6 TL
Lezzet: 4/5
Servis: 3/5
Mekân: 3/5
Mekan Tavsiye edilir.

17 Mayıs 2015
Hamsiköy/Maçka

SUbySamraUnal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder