9 Mart 2015 Pazartesi

MUHTEŞEM GATSBY


3 Mart Salı günü İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesi’nde  prömiyer yapan bu sezonun yeni oyunlarından ‘Muhteşem Gatsby’  için biletlerimizi 7 Mart Cumartesi günü için aldık. Kadıköy’de bir sahafta karşılaştığım oyuncularından birinden aldığım güzel izlenim ile oyununun sahnelenmesini dört gözle bekledim.
ABD’li yazar F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınmış olan Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby), 1. Dünya Savaşı sonrası ABD’nin ekonomik yükselişi ve toplumsal bunalımını ‘zengin-fakir-aşk’ üçgeninde anlatmış.
Roman, 1974 yılında Jack Clayton yönetmenliğinde ve 2003 yılında Baz Luhrmann yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılmış.
Hikaye, Daiy Buchanan ( Şebnem Dokurel Topçuoğlu)’nin ikinci kuşak kuzeni ve aynı zamanda Jay Gatsby ( Kerem Arslanoğlu )’nin komşusu olan Nick Carraway ( Tansel Öngel )  tarafından seyirciye aktarılıyor. Tomas (Tom) Buchanan rolünde Erdinç Gülener, George Wilson rolünde Orhan Kurtuldu, Myrtle Wilson rölünde Ebru Unurtan ve Jordan Baker rolünde ise Demet İyigün’ü görüyoruz.
Oyun bu hafta gösterime girdiğinden olsa gerek oyuncuların nerdeyse büyük kısmı bazı replikleri unuttu. Maalesef biz seyirciler bunu fazlasıyla fark ettik. Müziğin sesi zaman zaman oyuncuların seslerini bastırdı bundan dolayı oyuncuları anlamak güçleşti.
Oyun tiyatro sahnesine başarılı şekilde uyarlanamamış izlenimi verdi bana. İhanet, nefret, aşk, şaşkınlık, eğlence gibi ifadeler maalesef sahneye aktarılamamış.  Oyuncular sahnede donuktu sanki bir provanın hiç ara verilmeden sahnelenmesi gibi geldi.
Roller maalesef oyuncuların mimiklerinde pişmemiş. Çok monoton ve tekdüze şekilde gitti.
Sahne dekorunda abartıdan kaçılmış ve dekorun hızlı değişimleri esnasında oyunun hikayesini anlatan Tansel Öngel’in sesi zaman zaman anlaşılmadı.
Kıyafetler, müzik seçimleri, kullanılan mikrofon ile ‘çılgın yirmiler’ i anlatmaya çalışmışlar.

Maalesef ‘Muhteşem Gatsby’ oyunu bu hali ile geçer not alamadı.

09.03.2015
Ümraniye, İstanbul,

SUbySemraUnal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder