26 Şubat 2014 Çarşamba

SABAHATTİN ALİ ROMANI; KUYUCAKLI YUSUF

Kuyucaklı Yusuf ile geç de olsa Sabahattin Aliyi tanıma fırsatım oldu. Roman çok trajik bir olayla başlıyor. Yazar, ailesini kaybeden bir çocuğun iç dünyasında yaşadığı duygu durumunu, dış çevresi ile ilişkilerini yalın bir dille anlatıyor. 1937'de yayınlanan roman dönemin toplumsal yargılarını ve eğilimlerini Kuyucaklı Yusuf çemberinde ele alıyor.

İçine kapanık, dik başlı Yusuf'un lirik aşkı abartıya kaçılmadan duygu-ruh haline uygun bir şekilde anlatılmış. Hayatta hiçbir şeyi olmayan Yusuf'un sahip olabileceği tek şey kalmıştı oda aşkı; Muazzez. Kardeşi gibi çocukluğundan genç kızlığına kadar yanında olan Muazzeze olan aşkı toplumsal etik kuralları içinde çok saf ve temiz duygularla abartıya kaçılmadan kahramanın hayat tecrübelerine uygun olarak anlatılmış.
   
Kitapla ilgili detayları vermekten özellikle kaçınıyorum çünkü her okuyucuda farklı etkiler yaratacaktır. Her birey bilinç altındaki tecrübeleri ile farklı detaylarda farklı düşüncelere kapılacak, okuduğu aynı roman olmasına rağmen duygu yoğunluğu ve algı farklılığı olacaktır.

Sağlıklı huzurlu günler dilerim, 

SU, 
27.02.2014,
İSTANBUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder